ANUNŢ !

Uncategorized

În baza Hotărârilor nr. 51 din 19 martie 2021, nr. 52 din 22 martie 2021, nr. 53 din 26 martie 2021, Dispozitie nr. 1 din 1 aprilie 2021, COMISIA NAŢIONALĂ EXTRAORDINARĂ DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, în temeiul Legii nr. 10/2009 privind supravegherea de stat a sănătăţii publice, cu modificările ulterioare şi a constatării tendinţelor de agravare continuă a procesului epidemic de infecţie cu COVID-19 în Republica Moldova: atenţionează despre creşterea ratei contagiozităţii, creşterea numărului de teritorii clasificate în cod roşu de alertă, majorarea numărului formelor grave ale bolii, creşterea numărului de decese, sporirea ratei de pozitivare a testelor la virusul SARS-CoV-2, creşterea numărului de forme asimptomatice, răspândirea comunitară intensă, toate acestea atestă tendinţe de agravare a procesului epidemic al infecţiei cu COVID-19 în Republica Moldova. În vederea stabilirii măsurilor necesare pentru prevenirea răspândirii infecţiei COVID-19 pe durata stării de urgenţă în sănătate publică şi pentru asigurarea desfăşurării activităţii instituţiilor publice în condiţii sporite de securitate antiepidemică, pornind de la cele menţionate, Primăria com. Chetrosu, informează:

 1. Se declară starea de urgenţă în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova în perioada 19 martie – 18 aprilie 2021, inclusiv.
 2. Se instituie, regim special de circulaţie a persoanelor, începînd cu 3 aprilie 2021.
 3. Se sistează organizarea ceremoniilor de celebrare a inregistrării

solemne a nou-născutului şi căsătoriilor jubiliare, inclusiv celebrarea solimnă a căsătoriei, astfel asigurîndu-se incheierea căsătoriei exclusiv în incinta serviciului stare civilă/centrului multifuncţional şi doar în prezenţa exclusivă a mirilor.

 1. Se interzice desfăşurarea adunărilor, întrunirilor, manifestaţiilor

publice, mitingurilor şi a altor acţiuni de masă.

 1. Se stabilesc măsurile restrictive generale pentru persoanele fizice, aplicabile la nivel naţional pe perioada stării de urgenţă în sănătate public şi anume: se interzice aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 (şaizeci şi trei) ani în afara domiciliului şi în spaţiile publice fără necesitate stringentă, cu excepţia: a) deplasărilor în interes de serviciu, atunci când activitatea nu poate fi desfăşurată la distanţă, b) deplasărilor pentru asigurarea cu produse alimentare; c) deplasarea pentru asistenţă medicală ce nu poate fi amânată; d) deplasarea pentru alte motive justificate şi care nu pot fi amânate.
 2. Admiterea în interiorul instituţiei a unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o distanţă fizică de siguranţă de minimum 1,5 metri între persoane. Fluxul de persoane va fi dirijat astfel încât să se evite formarea aglomeraţiilor. Se va asigura respectarea strictă de către toate persoanele ce intră instituţie, conform prevederilor Hotărârii de Guvern.
 3. Efectuarea triajului observaţional şi măsurarea temperaturii corpului la intrarea în instituţie a fiecărei persoane, cu interzicerea accesului în interior a persoanelor care prezintă simptome de infecţie respiratorie (tuse, 1 strănut, rinoree) sau stare febrilă şi informarea lor despre necesitatea consultării medicului.
 4. Prestarea doar a serviciilor esenţiale (vitale).
 5. Interzicerea vizitelor neesenţiale la unităţile de interes public (bancă, poştă).
 6. Purtarea obligatorie a măştii de protecţie pe toată durata aflării în interiorul instituţiei. Masca trebuie să acopere atât gura, cât şi nasul.
 7. Îndemnarea persoanelor din grupele de risc, persoane vârstnice şi persoane cu boli cronice, să evite locurile aglomerate.
 8. Conform specificărilor COMISIEI NAŢIONALE EXTRAORDINARE DE SĂNĂTATE PUBLICĂ, nerespectarea măsurilor de sănătate publică expuse în prezenta hotărâre constituie pericol pentru sănătatea publică şi va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravenţională şi/sau penală a persoanelor vinovate.

 

Detalii suplimentare: www.gov.md

 

ADMINISTRAŢIA PUBLICĂ LOCALĂ