COVID-19

COVID-19

Stimați locuitori ai comunei Chetrosu! Conform Ordinului nr.292 din 10.03.2020 „Cu privire la suspendarea procesului educațional în instituțiile de învățământ”, emis de către ministrul Corneliu Popovici, în perioada 11-23 martie 2020 se suspendă activitatea grădinițelor și gimnaziilor din localitățile Chetrosu și Todirești!

Având în vedere că copiii nu vor frecventa instituțiile de învățământ, rugăm insistent părinții să asigure izolarea acestora la domiciliu și să limiteze contactul minorilor cu persoane din afara familiei. De asemenea, întru prevenirea infectării cu coronavirus, Vă îndemnăm să evitați maxim posibil locurile aglomerate.

Totodată, Vă informăm că în cadrul Primăriei a fost creat un grup de lucru la nivel local, care va monitoriza situația în teritoriu și va interveni în caz de necesitate. Până la data de 10 martie, în fiecare dimineață, conducătorii instituțiilor din comună raportau primarului situația din unitatea pe care o conduc cu privire la eventuale infectări cu virusul COVID-19.

De asemenea, în holul Primăriei a fost pus la dispoziția cetățenilor dezinfectant pentru mâini. Funcționarii din Primărie au fost asigurați cu soluție dezinfectantă. În instituție s-au făcut instruiri cu privire la măsurile de prevenire a infectării cu virusul COVID-19.

Stimați cetățeni, pentru a preveni infectarea cu coronavirus, Vă îndemnăm să respectați câteva reguli comportamentale de bază:
1. Spălați-vă mâinile de multe ori;
2. Evitați contactul cu persoane care sunt suspecte de infecții respiratorii acute;
3. Nu vă atingeți ochii , nasul si gura cu mâinile;
4. Acoperiți-vă gura și nasul daca stranutați sau tușiți;
5. Curățați toate suprafețele cu dezinfectanți pe bază de clor sau alcool;
6. Utilizați masca de protecție doar în cazul in care suspectați că sunteți bolnav sau în cazul în care acordați asistență persoanelor bolnave;
7. Sunați la 112 dacă aveți febră, tușiți sau v-ați întors din zonele infectate, de cel puțin 14 zile.

Dacă presupuneți că aveți simptomele virusului COVID-19 sau că cineva dintre cunoscuți le are, nu ezitați să apelați la serviciul 112!

De asemenea, puteți să Vă adresați Administrației Publice Locale la numerele de contact: 026532246, 026532141; la numărul de contact al președintelui grupui de lucru- Leonid Zalevschi, primar: 068908339; sau la adresa de e-mail: consiliulcomunal.chetrosu@gmail.com.

Sănătatea fiecăruia dintre noi depinde în primul rând de noi înșine!

Care sunt simptomele COVID-19?
Cele mai des întîlnite simptome ale COVID-19 sunt febra, oboseala și tusea uscată. Unii pacienți pot prezenta dureri, congestie nazală, nas curgător, dureri în gât sau diaree. Aceste simptome sunt de obicei ușoare și încep treptat. Unele persoane se infectează, dar nu dezvoltă niciun simptom și se simt bine. Majoritatea oamenilor (aproximativ 80%) s-au tratat fără un tratament special. Aproximativ 1 din 6 persoane cu COVID-19 devine grav bolnavă și prezintă dificultăți de respirație. Persoanele în vârstă, precum și cele cu probleme medicale, cum ar fi hipertensiunea arterială, probleme cardiace sau diabet, sunt mai susceptibile să dezvolte o evoluție mai gravă a bolii. Aproximativ 2% dintre persoanele bolnave au decedat. Persoanele cu febră, tuse și dificultăți de respirație trebuie să solicite ajutor medical.

Cum se răspândește COVID-19?
Oamenii se pot infecta cu COVID-19 de la alte persoane care au virusul. Boala se poate răspândi de la o persoană la alta prin picături mici nazale sau din gură, care sunt răspândite atunci când o persoană cu COVID-19 tușește sau expiră. Aceste picături aterizează pe obiecte și suprafețe din jurul persoanei. Alte persoane pot să contracteze COVID-19 atingând aceste obiecte sau suprafețe, apoi atingându-și ochii, nasul sau gura. Oamenii pot, de asemenea, să contracteze COVID-19 dacă respiră picături de la o persoană cu COVID-19 care tușește sau expiră picături. Acesta este motivul pentru care este important să fie păstrată distanța de mai mult de 1 metru de la o persoană bolnavă.